De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg ging op 22 april akkoord met de opname van de Boterhal en het Torengebouw in de culturele infrastructuur van het AGB.

De Boterhal en het Torengebouw zijn belangrijke historische gebouwen.

Boterhal

Vóór de instelling van een botermarkt in Heist kwamen reizende kooplieden langs op de hoeve, kochten er de gekarnde boter van de Heistse landbouwers op aan een veel te lage prijs en verkochten ze vervolgens verder op de botermarkten van Mechelen en Lier. Om aan deze voor onze boeren nadelige toestand te verhelpen, richtte het gemeentebestuur in 1830 bij wijze van proef te Heist een botermarkt in. De boeren konden nu de boter aan de marktprijs verkopen. Dit initiatief kende een groot succes en de gemeente besloot in 1831 om te starten met een wekelijkse botermarkt. Deze vond plaats onderaan de berg, op het Landeken en in een deel van de Bergstraat.   

Onmiddellijk na het ontstaan van deze markt werd in 1833 aan de voet van de berg - recht tegenover de herberg ’t Hoekske en in het midden van de botermarkt - de boterhal opgericht. In dit belangrijke openbare gebouw werd de boter gewogen en gecontroleerd.

Aanvankelijk kenden de Heistse botermarkt en de boterhal een megasucces. Maar door de inrichting van botermarkten in Booischot, Itegem en Schriek na 1850 daalde het belang van de Heistse botermarkt.

Verschillende lokalen in de boterhal geraakten in onbruik en kregen na verloop van tijd andere functies. In 1869 werd een gedeelte van de boterhal omgebouwd tot een gevangenis. Een ander lokaal werd sindsdien gebruikt als opbergplaats voor het materiaal van het brandweerkorps.

De Heistse gemeenteraad pakte in 1913 uit met het prestigieuze project ‘vergroting en verfraaiing van het Pleintje’. In dit plaatje was geen plaats meer voorzien voor de boterhal, die werd gesloopt. Intussen was er wel een aanbesteding gebeurd voor de bouw van een nieuwe boterhal langs de berghelling (Bergop 4). Het gebouw werd opgetrokken in de 1ste helft van 1914 (vlak vóór WOI dus). Dit is de huidige boterhal, zoals we haar nu nog kennen.

In 2012 werd de Boterhal grondig gerenoveerd. Er werden cursusruimtes ingericht voor het cursuscentrum.

Torengebouw

Het Torengebouw onderaan de berg werd gebouwd omstreeks 1951. Het verving het ‘herenhuis Brems’, dat enkele jaren voordien was gesloopt.

Het gebouw bood in de loop van de jaren huisvesting aan de lokale politie en aan een aantal gemeentelijke diensten. In 2007 werd het Torengebouw gerenoveerd en sindsdien is het ter beschikking van het gemeentelijke cursuscentrum.

Dit cursuscentrum werd in 1984 opgericht en kent sindsdien een steeds groeiend succes. Het aanbod bestaat uit computercursussen, creatieve cursussen, denksporten, feelgoodcursussen, fotografie en beeldverwerking, kookcursussen, mens en maatschappijcursussen, natuurbeleving, sportcursussen en taalcursussen. De cursussen worden gegeven door een 120-tal vrijwilligers.

Momenteel beschikt het cursuscentrum over acht leslokalen en een computerklas in het Torengebouw en dus ook over twee lokalen in de Boterhal.

Culturele infrastructuur

Door de beschikbaarheid van de cursusruimtes in beide gebouwen kunnen er jaarlijks vormende activiteiten plaatsvinden voor het ruime publiek.

Met een erfpachtovereenkomst worden de Boterhal en het Torengebouw nu toegevoegd aan de culturele infrastructuur die ter beschikking is van het autonoom gemeentebedrijf (AGB) Heist-op-den-Berg. Het AGB zal het onderhoud van de gebouwen op zich nemen.

De gemeenteraad keurt de erfpachtovereenkomst tussen de gemeente en het AGB goed voor een periode van 30 jaar.